Statuten

NAAM EN ZETEL

Artikel l.

  1. De vereniging draagt de naam: “HUURDERSVERENIGING DE STROKEN”.
  2. Zij heeft haar zetel in de gemeente Zoetermeer.

DOEL/MIDDELEN/UITVOERING

Artikel 2.

  1. De vereniging heeft tot doel:
    1. het behartigen van de belangen van huurders van het complex van driehonderzesentachtig (386) woningen aan de Stroken te Zoetermeer, hierna ook te noemen: de huurders, en hun medebewoners, in het bijzonder van de leden; deze belangenbehartiging heeft betrekking op zowel de woningen als de woonomgeving;
    2. het in gezamenlijk overleg met de leden bevorderen van de leefbaarheid en het welzijn in de directe (woon) omgeving.
  2. Zij tracht dit doelonder andere te bereiken door onder meer:
    1. het inventariseren van de behoeften en knelpunten van haar leden betreffende de woning en de (woon) omgeving;
    2. voorstellen te doen tot oplossing van gemelde behoeften en knelpunten;
    3. het regelmatig onderhouden van contacten met de verhuurder, andere organisaties en overheden;
    4. het regelmatig verzorgen van publikaties;
    5. het nastreven van volledige inspraak van de huurders bij het woningbouwbeleid, onderhoud en alle overige voorzieningen de woning betreffende, alsmede openbare voorzieningen in de omgeving daarvan;
    6. het voorlichten van haar leden en het ondersteunen van de huurders door middel van informatie en advies;
  3. Zij zal het vorenstaande uitvoeren door middel van onder meer:
    1. het betrekken van zoveel mogelijk huurders bij de werkzaamheden van de vereniging en het werken in een zo groot mogelijke openheid naar de huurders;
    2. het aanwenden van wettige middelen die ten dienste van de huurders staan;
    3. het namens de huurders optreden als gesprekspartners van de verhuurder, de gemeente Zoetermeer en/of andere organisaties.

Artikel 3.

Het verenigingsjaar valt samen met het kalenderjaar.

LIDMAATSCHAP

Artikel 4.

  1. De vereniging kent gewone leden, ereleden en donateurs.
  2. Gewone leden zijn zij, die als zodanig overeenkomstig het bepaalde in artikel 5 zijn toegelaten.
  3. Ereleden zijn zij, die als zodanig door de algemene ledenvergadering zijn benoemd wegens hun buitengewone verdienste voor de vereniging of voor de doelstelling van de vereniging en die benoeming hebben aanvaard.
  4. Donateurs zijn zij, die zich jegens de vereniging hebben verbonden tot het betalen van een jaarlijkse donatie, waarvan het minimumbedrag door de algemene ledenvergadering wordt vastgesteld, en die als zodanig overeenkomstig het bepaalde in artikel 5 zijn toegelaten.
  5. Waar in deze statuten of in krachtens deze statuten vastgestelde reglementen of genomen besluiten sprake is van lid of leden worden daaronder de gewone zowel als de ere-leden begrepen, tenzij uitdrukkelijk anders is bepaald of kennelijk anders is bedoeld.
  6. Het lidmaatschap is persoonlijk en kan mitsdien niet worden overgedragen of door erfopvolging worden verkregen.

Artikel 5.

  1. Als lid kunnen slechts worden toegelaten huurders van een woning aan de Stroken te Zoetermeer die de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt. Per woning is slechts één lidmaatschap toegestaan.
  2. Gewone leden zijn zij, die zich als lid bij het bestuur hebben aangemeld en door het bestuur als zodanig tot de vereniging zijn toegelaten.
  3. Ingeval van niet-toelating door het bestuur kan de afgewezene in beroep bij de algemene ledenvergadering die alsnog tot toelating kan besluiten.De algemene vergadering kan deze bevoegdheid delegeren aan een door haar uit haar midden te benoemen commissie bestaande uit ten minste drie personen, die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. Het besluit van de algemene ledenvergadering of commissie omtrent het beroep wordt terstond aan de betrokkene medegedeeld.
  4. Als donateur kan men worden toegelaten nadat men een verzoek daartoe met een opgave van de in het jaar van toelating te betalen donatie bij het bestuur heeft ingediend. Het bestuur beslist over de toelating.

CONTRIBUTIE

Artikel 6.

  1. De leden zijn elk jaar een door de algemene ledenvergadering vast te stellen contributie verschuldigd.
  2. De contributie is verschuldigd bij aanvang van het verenigingsjaar. Bij het eindigen van het lidmaatschap tijdens het verenigingsjaar vindt geen restitutie van de contributie plaats.
  3. Bij het verkrijgen van het lidmaatschap tijdens het verenigingsjaar is men naar tijdgelang contributie verschuldigd.

SCHORSING

Artikel 7.

  1. Het bestuur is bevoegd een lid te schorsen voor maximaal het resterende deel van het lopende verenigingsjaar, indien het lid bij herhaling in strijd met de uit het lidmaatschap voortvloeiende verplichtingen handelt of het belang van de vereniging door handelingen of gedragingen in ernstige mate heeft geschaad.
  2. Gedurende de periode, waarin het lid is geschorst, kunnen de aan het lidmaatschap verbonden rechten n1et worden u1tgeoefend.

EINDE LIDMAATSCHAP

Artikel 8.

  1. Het lidmaatschap eindigt:
    1. door overlijden van het lid;
    2. door opzegging van het lid;
    3. door opzegging namens de vereniging;
    4. door ontzetting.
  2. Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar, mits schriftelijk en met inachtneming van een opzeggingstermijn van ten minste vier weken. Niettemin is onmiddellijke beëindiging van het lidmaatschap door opzegging mogelijk, indien redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren. Indien een opzegging niet tijdig heeft plaatsgehad, loopt het lidmaatschap door tot het einde van het eerstvolgende verenigingsjaar.
  1. Opzegging van het lidmaatschap door de vereniging kan eveneens slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar. De opzegging geschiedt door het bestuur, schriftelijk en met inachtneming van een opzeggingstermijn van ten minste vier weken. Opzegging van het lidmaatschap door de vereniging kan slechts plaatsvinden indien een lid heeft opgehouden aan de vereisten aan het lidmaatschap gesteld te voldoen en overigens in de in de wet bepaalde gevallen. Het bepaalde in de twee laatste zinnen van het vorige lid is van overeenkomstige toepassing.
  1. Ontzetting uit het lidmaatschap kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging handelt, zoals onder meer in het geval van de ondanks betalingsherinnering niet of niettijdige betaling door het lid van zijn/haar jaarlijkse bijdrage, of wanneer een lid de vereniging op onredelijke wijze benadeelt. De ontzetting geschiedt door het bestuur, dat het betrokken lid ten spoedigste van het besluit, met opgave van redenen, in kennis stelt.
  1. Het lid kan binnen een maand tegen het bestuursbesluit waarbij het lidmaatschap is opgezegd, of waarbij dit lid uit het lidmaatschap is ontzet, bij de algemene ledenvergadering in beroep gaan. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.

BESTUUR; SAMENSTELLING EN BENOEMING

Artikel 9.

  1. Het bestuur bestaat uit ten minste drie en ten hoogste vijf personen.Het aantal bestuursleden wordt door de algemene vergadering vastgesteld. Indien het aantal bestuursleden te eniger tijd minder dan drie bedraagt blijft het bestuur bevoegd en is het bestuur verplicht er zorg voor te dragen dat in de vacature(s) wordt voorzien.
  2. Het bestuur dient zo mogelijk een afspiegeling te zijn van de huurders van het complex De Stroken, zoals nader uitgewerkt in het huishoudelijk reglement.
  3. De bestuursleden worden door de algemene ledenvergadering uit de leden van de vereniging benoemd, waarbij de voorzitter in functie wordt benoemd.
  4. Bestuursleden worden benoemd voor een periode van maximaal vier jaar zijn na verloop van de periode waarvoor zij zijn benoemd terstond herbenoembaar. Een bestuurslid is evenwel slechts voor maximaal twee achtereenvolgende perioden van maximaal vier jaar herbenoembaar.
  5. Het bestuur kiest uit haar midden een vice-voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Zij vormen tezamen met de door de algemene ledenvergadering in functie benoemde voorzitter het dagelijks bestuur. Meerdere van de in dit lid genoemde functies kunnen in één bestuurslid verenigd zijn.
  6. Het bestuur alsmede ten minste vijf leden van de vereniging kunnen een kandidaat voor het bestuurslidmaatschap voordragen; kandidaten moeten zich vooraf schriftelijk bereid verklaren de bestuursfunctie te aanvaarden. De voordracht door ten minste vijf leden dient, vergezeld met de bereidverklaring van de kandidaat, ten minste twee weken voor de algemene ledenvergadering waarin de benoeming aan de orde zal zijn, schriftelijk bij de secretaris van het bestuur te zijn ingediend.
  7. Niet benoembaar tot bestuurslid zijn personeelsleden, bestuursleden, leden van de raad van commissarissen van de verhuurder, hun echtgenoten of partners en hun bloedverwanten tot en met de tweede graad.

EINDE BESTUURSLIDMAATSCHAP

Artikel 10.

  1. Het bestuurslidmaatschap eindigt door:
    1. bedanken door het bestuurslid;
    2. door het verstrijken de periode waarvoor hij is benoemd;
    3. zijn ontslag door de algemene ledenvergadering;
    4. doordat hij heeft opgehouden te voldoen aan de statutaire lidmaatschapvereisten.
  2. De algemene ledenvergadering kan een bestuurslid schorsen of ontslaan, indien zij daartoe termen aanwezig acht. Het besluit tot schorsing of ontslag wordt door de algemene ledenvergadering genomen met een meerderheid van ten minste twee/derde van de uitgebrachte stemmen.
  3. Indien ingeval van schorsing van een bestuurslid de algemene ledenvergadering niet binnen drie maanden daarna tot zijn ontslag heeft besloten, eindigt de schorsing. De geschorste bestuurder wordt in de gelegenheid gesteld zich in de algemene ledenvergadering te verantwoorden en kan zich daarin door een raadsman doen bijstaan.

BESTUUR; VERGADERINGEN EN BESLUITVORMING

Artikel 11.

  1. Alle besluiten van het bestuur worden genomen met een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen.
  2. Het bestuur vergadert ten minste één maal per jaar en voorts zo dikwijls de voorzitter dan wel ten minste twee der overige bestuurders een vergadering wenselijk oordelen. De voorzitter dan wel ten minste twee der overige bestuurders zijn gelijkelijk bevoegd een vergadering van het bestuur bijeen te roepen.
  3. Het bestuur kan ook op andere wijze dan in een vergadering besluiten nemen, mits alle bestuurders in de gelegenheid worden gesteld hun stem uit te brengen en geen van hen zich tegen deze wijze van besluitvorming verzet. Een besluit is alsdan genomen, indien de vereiste meerderheid van het aantal bestuurders zich vóór het voorstel heeft verklaard. Van elk buiten vergadering genomen besluit wordt mededeling gedaan in eerstvolgende vergadering, welke mededeling in de notulen van die vergadering wordt vermeld.
  4. De bijeenroeping van de vergaderingen van het bestuur geschiedt door de in lid 2 bedoelde personen dan wel namens deze door de secretaris schriftelijk op een termijn van ten minste veertien dagen, onder opgave van de plaats en de te behandelen onderwerpen.De vergaderingen van het bestuur worden gehouden te Zoetermeer op de locatie te bepalen door degene(n) die de vergadering bijeenriep, dan wel deed bijeenroepen. Indien werd gehandeld in strijd met het hiervóór in dit lid bepaalde, kan het bestuur niettemin rechtsgeldige besluiten nemen, mits de ter vergadering afwezige bestuurders vóór het tijdstip der vergadering hebben verklaard zich niet tegen de besluitvorming te verzetten.
  5. Toegang tot de vergaderingen van het bestuur hebben de bestuurders en degenen die daartoe door het bestuur zijn uitgenodigd.
  6. Een bestuurder kan zich door een andere bestuurder ter vergadering schriftelijk doen vertegenwoordigen.Een bestuurder kan slechts één mede-bestuurder ter vergadering vertegenwoordigen.
  7. De voorzitter leidt de vergaderingen van het bestuur; bij zijn afwezigheid voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
  8. De voorzitter van de vergadering bepaalt de wijze waarop de stemmingen in de vergadering worden gehouden, met dien verstande, dat indien een of meer bestuurders zulks verlangen, stemmingen over personen schriftelijk geschieden.
  9. Het door de voorzitter van de vergadering ter vergadering uitgesproken oordeel dat door het bestuur een besluit is genomen, is beslissend, tenzij daartegen onmiddellijk door een of meer andere bestuursleden bezwaar wordt gemaakt. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
  10. Van het verhandelde in de vergaderingen van het bestuur worden notulen gehouden door de secretaris of door de daartoe door de voorzitter van de vergadering aangewezen persoon, welke notulen door de voorzitter en de notulist van die vergadering worden ondertekend.

BESTUUR; TAKEN EN BEVOEGDHEDEN EN VERTEGENWOORDIGING

Artikel 12.

  1. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.
  2. Voor het besluiten tot aangaan van overeenkomsten tot geldleningen, het kopen, vervreemden, bezwaren, huren of verhuren van registergoederen en het sluiten van overeenkomsten, waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk schuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor de schuld van een derde verbindt, behoeft het bestuur de voorafgaande goedkeuring van de algemene ledenvergadering.
  3. Het dagelijks bestuur is belast met de dagelijkse leiding van de vereniging. Het bestuur kan, tot wederopzegging, taken en bevoegdheden delegeren aan het dagelijks bestuur.
  4. Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan twee gezamenlijk handelende bestuursleden behorende tot het dagelijks bestuur.

ALGEMENE LEDENVERGADERING; JAARVERGADERING EN OPROEPING

Artikel 13.

  1. De algemene ledenvergaderingen worden gehouden in de gemeente waar de vereniging statutair is gevestigd. Jaarlijks wordt ten minste één algemene ledenvergadering – de “jaarvergadering” – gehouden en wel vóór één juni van ieder jaar.
  2. De agenda voor deze jaarvergadering omvat ten minste:
    1. het jaarverslag;
    2. de rekening en verantwoording van het bestuur over het afgelopen verenigingsjaar, vergezeld door het verslag van de kascontrolecommissie;
    3. de begroting van het komende verenigingsjaar;
    4. vaststelling van de contributie voor het volgende verenigingsjaar;
    5. het voorzien in eventuele bestuursvacatures;
    6. het benoemen van de leden van de kascommissie conform artikel 15;
    7. het beleidsplan voor het komende verenigingsjaar.
  3. Naast de jaarvergadering worden algemene ledenvergaderingen bijeengeroepen door het bestuur zo dikwijls het dit wenselijk oordeelt.
  4. Op schriftelijk verzoek van ten minste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een twintigste gedeelte van de in een voltallige algemene ledenvergadering, is het bestuur verplicht tot het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering op een termijn van niet langer dan vier weken. Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot de bijeenroeping van de algemene ledenvergadering overgaan.
  5. De bijeenroeping der algemene ledenvergadering geschiedt door schriftelijke mededeling aan de stemgerechtigden op een termijn van ten minste vier weken.  Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld.

ALGEMENE LEDENVERGADERING; VERGADERING EN BESLUITVORMING

Artikel 14.

  1. Toegang tot de algemene ledenvergadering hebben de leden, de bestuursleden, alsmede degenen die daartoe door de algemene vergadering zijn uitgenodigd.
  2. Stemgerechtigd in de algemene vergadering zijn de leden. Ieder van hen heeft één stem. Iedere stemgerechtigde is bevoegd zijn stem door een schriftelijk daartoe gemachtigde andere stemgerechtigde te doen uitbrengen. Een stemgerechtigde kan voor ten hoogste twee personen als gemachtigde optreden.
  3. Een eenstemmig besluit van al degenen, die in de algemene vergadering stemgerechtigd zijn, ook al zijn zij niet in vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.
  4. De voorzitter bepaalt de wijze waarop de stemmingen in de algemene vergadering worden gehouden.
  5. Alle besluiten waaromtrent bij deze statuten geen grotere meerderheid is voorgeschreven, worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen over zaken is het voorstel verworpen. Staken de stemmen bij verkiezing van personen, dan beslist het lot. Indien bij verkiezing tussen meer dan twee personen door niemand een volstrekte meerderheid is verkregen, wordt herstemd tussen de twee personen, die het grootste aantal stemmen kregen, zo nodig na tussenstemming.
  6. Een lid heeft geen stemrecht over zaken die hem, zijn echtgenoot of partner of een van zijn bloedverwanten tot en met de tweede graad betreffen.
  7. De algemene vergaderingen worden geleid door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de oudste aanwezige bestuurder. Zijn geen bestuurders aanwezig, dan voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
  8. Het door de voorzitter ter algemene vergadering uitgesproken oordeel, dat door de vergadering een besluit is genomen, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voorzover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
  9. Van het ter algemene vergadering verhandelde worden notulen gehouden door de secretaris of door een door de voorzitter aangewezen persoon. Deze notulen worden in dezelfde of in de eerstvolgende algemene vergadering vastgesteld en ten blijke daarvan door de voorzitter en de secretaris van die vergadering ondertekend.

KASCONTROLE

Artikel 15.

  1. In de jaarvergadering benoemt de algemene ledenvergadering de kascontrolecommissie voor het volgende verenigingsjaar, bestaande twee leden die geen bestuurslid mogen zijn.
  2. Het bestuur doet het jaarverslag ten minste één maand vóór de jaarvergadering toekomen aan de commissie.
  3. De commissie onderzoekt het jaarverslag en brengt aan de algemene ledenvergadering verslag uit van haar bevindingen.Vergt dit onderzoek naar het oordeel der commissie bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan zij zich op kosten van de vereniging door een deskundige doen bijstaan.
  4. Het bestuur is verplicht aan de commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen en inzage in de boeken en bescheiden der vereniging te geven.
  5. Goedkeuring door de jaarvergadering van het jaarverslag strekt het bestuur tot décharge.

Artikel 16.

De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:

  1. contributies van leden;
  2. donaties van donateurs;
  3. subsidies;
  4. schenkingen, legaten, waarbij erfstellingen slechts kunnen worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving;
  5. inkomsten uit eigen activiteiten en alle overige baten.

Artikel 17.

  1. De algemene ledenvergadering kan bij huishoudelijk reglement nadere regels vaststellen omtrent alle onderwerpen waarvan de nadere regeling haar gewenst voorkomt.
  2. Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten, die strijdig zijn met de wet en/of de statuten.
  3. Op de besluiten tot vaststelling en tot wijziging van het huishoudelijk reglement is het bepaalde in artikel 18 leden 2, 3 en 5 van overeenkomstige toepassing.

STATUTENWIJZIGING

Artikel 18.

  1. Wijziging van de statuten kan slechts geschieden door een besluit van de algemene ledenvergadering in een vergadering waartoe werd opgeroepen met de mededeling, dat daarin wijziging van de statuten zal worden voorgesteld. De termijn voor de oproeping moet ten minste drie weken bedragen.
  2. Degenen, die de oproeping tot die vergadering hebben gedaan, moeten ten minste vijf dagen vóór die vergadering een afschrift van het voorstel, waarin de wijzigingen woordelijk zijn opgenomen, voor alle leden ter inzage leggen tot en met de dag, waarop de vergadering wordt gehouden.
  3. Het besluit tot wijziging van de statuten kan slechts worden genomen met een meerderheid van ten minste drie/vierde van de uitgebrachte stemmen.
  4. Het bepaalde in de leden 1, laatste zin, en 2 van dit artikel is niet van toepassing, indien ter algemene vergadering alle stemgerechtigden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en het besluit tot statutenwijziging met algemene stemmen wordt genomen.
  5. De wijziging van de statuten treedt eerst in werking, nadat daarvan een notariële akte is opgemaakt. Tot het verlijden van die akte is ieder bestuurslid bevoegd.
  6. Het bestuur is verplicht een authentiek afschrift van de in lid 5 bedoelde akte en van de volledige tekst van de na de wijziging geldende statuten neer te leggen ten kantore van het handelsregister, gehouden door de Kamer van Koophandel en Fabrieken binnen het gebied waarin de vereniging haar zetel heeft.

ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 19.

  1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene ledenvergadering, waartoe werd opgeroepen met de mededeling dat ontbinding van de vereniging zal worden voorgesteld. De termijn voor de oproeping tot die vergadering moet ten minste weken bedragen.
  2. Op het besluit tot ontbinding is het bepaalde in artikel 18 lid 2, 3 van overeenkomstige toepassing.
  3. Bij het besluit tot ontbinding wijst de algemene ledenvergadering vereffenaars aan. Indien zij geen vereffenaars heeft aangewezen, geschiedt vereffening door het bestuur.
  4. Een eventueel batig saldo vervalt aan de leden.
  5. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten voor zoveel mogelijk van kracht. In stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan, moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden “in liquidatie”.
  6. Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden vereniging gedurende zeven jaar onder berusting van de jongste vereffenaar.