Energielevering, kies het juiste energiecontract

We raden u af om een contract voor bepaalde tijd, 1 of 3 jaar, met variabele tarieven te nemen. Als de energietarieven van de leverancier tussentijds omhoogschieten, kunt u niet kosteloos van zo’n contract af.
Een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven kan gunstig uit- pakken als de tarieven dalen. De gastarieven worden bijgesteld op 1 januari en 1 juli; de stroomtarieven op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Mochten de tarieven op een van deze momenten sterk stijgen, dan kunt u direct en kosteloos van het contract af.

Een andere interessante optie is een eenjarig contract met vaste tarieven. U weet een jaar lang waar u aan toe bent en na die periode kunt u kosteloos overstappen naar een op dat moment voordeligere aanbieder. Bovendien krijgt u bij deze contracten vaak een flinke overstapkorting in de vorm van een welkomstkorting of actietarief. Dat voordeel kan oplopen tot €200 per jaar. De kortingen zijn vaak alleen verkrijgbaar via online-vergelijkers, zoals die van de Consumentenbond.

Wie niet jaarlijks wil overstappen, kiest voor een driejarig contract met vaste tarieven. Bedenk wel dat hoe langer de vasttariefperiode duurt, des te meer u betaalt, want de aanbieders dekken zich in tegen olieprijsverhogingen.

 (bron: Consumentenbond)

 

Kijk op het Energielabel

U doet uw portemonnee en het milieu een plezier door bij de aankoop van een apparaat op het energielabel te letten. Dit label geeft aan hoe efficiënt het apparaat is. Een apparaat in klasse A is het efficiëntst en een klasse G- apparaat het minst.

Aan de hand van energielabels zijn verschillende merken en modellen gemakkelijker met elkaar te vergelijken. Als consumenten bewust kiezen voor energiezuinige apparaten, wordt het voor fabrikanten aantrekkelijker het energiegebruik ervan verder te verlagen. Over het algemeen is de aanschafprijs van apparaten met energielabel A en B wel wat hoger dan die van de andere apparaten. Let er wel op dat labels van verschillende soorten apparaten, zoals afvoer- en condensdrogers, niet met elkaar te vergelijken zijn. Kijk dus ook naar het energiegebruik in kWh per jaar of – zoals bij wasmachines en vaatwassers – per cyclus. Bij de tests van de Consumentenbond wordt altijd het energiegebruik gemeten.

NB: sommige soorten apparaten (zoals koelkasten) zijn zo veel verbeterd dat B, C of nog lager nauwelijks meer bestaat en er categorieën bijgekomen zijn: A+ (zuiniger dan A) of A++ (het allerzuinigst).


Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin